Litt om rasen Dansk-Svensk Gårdshund (DSG)

For få tiår siden var Dansk/svensk gårdshund et helt vanlig syn på gårder i Danmark og syd-Sverige. Rasen hadde mange ulike funksjoner: Holde hus og fjøs fritt for rotter og mus, være vakthund, hold reven borte fra hønsehuset og å være både voksne og barns tur- og lekekamerat.

 

Denne lille hunderasen var i ferd med å dø ut, derfor oppstod det et samarbeid mellom Dansk Kennel klubb og Svensk Kennel klubb i 1985  med formål å bevare rasen.

 Rasen ble i 2008 midlertidig godkjent av FCI (Fédération Cynologique Internationale). Rasen ble endelig godkjent i 2019 og kan nå også motta CACIB på internasjonale utstillinger.

Gårdshunden er en hund som trenger en mild og positiv oppdragelse. Den er ypperlig som familiehund, og passer inn hos de fleste familier. De er glad i varme og nærhet, og er ofte å finne liggende foran peisen, under dyna eller helt tett inntil eieren i sofaen.  Den elsker sin familie, og skal ikke være sky eller aggressiv overfor fremmede. Den kan være noe reservert.

 Det er fremdeles jaktinstinkter i rasen, men dette er veldig individuelt. Noen kan du ha løs i skogen, mens de holder seg i umiddelbar nærhet, andre kan ta seg en avstikker i en kort periode. 

 Gårdshunden er en aktiv hund, og er meget tilpasningsdyktig. Den er svært robust og blir gjerne med på fjellturer eller sykkelturer. Ute er det full fart, inne er det ro og kos som gjelder. De fleste har med andre ord en fin ”av-knapp”, men kan allikevel oppleves som svært aktive som unghunder før de ”lander”.

Rasen kan varsle når det ringer på døra, men er ingen ”gneldrehund”.  

 

Helse:

Dansk/svensk gårdshund er en rase med få helseproblemer. Den anses for en sunn og frisk rase, som oppnår en høy alder og beholder sin vitalitet lenge.

Det foreligger ingen rasespesifikke sykdommer innad i rasen.

 Bruksområde:

Den dansk/svenske gårdshunden har hatt som særtrekk å holde gården fri for rotter og mus, noe den egner seg like godt til i dag. Den er svært lærevillig, og siden rasen er liten og lett, med mye fart og intelligens, blir den i dag i økende utstrekning brukt i ulike hundesporter som agility, rallylydighet, spor-trening og lydighet. I Sverige har rasen blitt benyttet under villsvinjakt, og her i Norge har vi én hund som er godkjent som redningshund.


Opprinnelsesland/hjemland:
Danmark/Sverige


Adferd/ temperament:
Våken, intelligent, livlig.

 

kilde: Raseklubben dansk svensk gårdshund 

Del denne siden